facebook twitter website

Talking Trees

Talking Trees geeft bomen een stem
Kunstenaar Bert Barten is de enige man ter wereld die bomen letterlijk een stem geeft door hun sapstromen, vochtigheid en fotosynthese om te zetten naar muziek.

De kick-off vond plaats op 19 augustus 2017 in Landschapspark Mien Ruys in Bergeijk. Ruim 1800 bezoekers werden ontroerd door de verbondenheid die ze letterlijk voelden met de natuur.

Vanaf het najaar van 2017 worden er optredens gepland in binnen- en buitenland. Talking Trees zal de stemmen laten horen van allerlei soorten bomen ter wereld; van Nederland tot Japan en van de Verenigde Staten tot Australië. Kunstenaar Bert Barten werkt nauw samen met boswetenschappers uit de hele wereld, die dagelijks informatie verzamelen over ons milieu. “Bomen produceren trillingen die niet hoorbaar zijn voor het menselijk gehoor, maar die er wel zijn”, legt Barten uit. “Door die geluiden toegankelijk te maken voor mensen wil ik iedereen laten ervaren dat we in verbinding staan met de natuur.”

JINEK: “Te gek toch! Tussen alle vreselijke dingen die gebeuren in de wereld even een stukje magie”
De Telegraaf: “Alsof de natuur tot je spreekt”
Frank Sterck, bosonderzoeker universiteit Wageningen: “Bomen lijken statisch, maar ze reageren voortdurend op wat er gebeurt in hun omgeving.”

Bert Barten

Bert Barten is een kunstenaar in de ware zin van het woord. Getalenteerd op verschillende terreinen, hij is componist, regisseur, trainer en entrepreneur, zou je Barten terecht als een Renaissance mens kunnen aanduiden. Zijn gave is om verschillende kunstvormen met elkaar te kunnen integreren. Met gemak combineert Barten theater, film, muziek, visuele kunsten en dans tijdens zijn opera-achtige massaevents. Zijn fantasievolle moderne bewerkingen van theaterklassiekers trokken de voorpagina’s van alle kranten en vele nieuwszenders. Deze zorgden er weer voor dat er tienduizenden mensen getuige van konden zijn.

Hij zette een middeleeuws kasteel op de kaart met zijn interpretatie van ‘De Storm’ (Shakespeare). Ensceneerde ‘La Divina Commedia’ (Dante) in een haven setting op het water. Hij speelde ‘De Odyssee’ (Homerus) in oude verlaten fabrieken en kantoorgebouwen. Bewerkte ‘De Faust’ (Goethe) en speelde die op een vuilnisbelt. Hij ensceneerde ‘Don Quichot’ (Cervantes) op de Maasvlakte in Rotterdam. Barten legt zijn focus bij de emotionele ervaring van de individuele toeschouwer.

Daarnaast speelde het milieu en maatschappelijk verantwoord ondernemen een belangrijke rol in zijn leven. Hij werkte voor organisaties als Greenpeace, Unicef, The World Conservation Union (IUCN) Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer.

Barten werd geëerd voor zijn grensverleggend werk op het gebied van theater en film op het Theater Festival in Wenen. Zijn filmmuziek voor de natuurdocumentaire ‘The war of the ants’ won een onderscheiding in Japan. Voor zijn spectaculaire buitenspektakels won hij de AVN toerisme prijs. En voor zijn bijdrage aan de film ‘Het leven dat wij droomden’ werd hij genomineerd voor een Gouden Kalf nominatie.

Barten wordt ook vaak gevraagd als spreker en om creatieve brainstormsessies bij te wonen en te faciliteren als ook zijn training- en consultancytalenten los te laten binnen organisaties.

Nu doet zijn laatste project ‘www.TalkingTrees.com’ het nodige stof opwaaien. De natuur een stem geven. Diepe vibraties in bomen omzetten naar muziek.

Met dit brede spectrum aan talenten weet Bert Barten keer op keer zijn publiek te raken en verlaat niemand zijn performances onaangeraakt.

Techniek

Voor vragen betreffende de techniek kunt u contact opnemen met Hans Meijer: 020 – 777 09 777 / 06 – 11 16 86 87.