facebook twitter instagram youtube website

Marjolijn van Kooten

Marjolijn won op het Concours om de Wim Sonneveldprijs 2010 (Amsterdams Kleinkunstfestival) de tweede prijs en studeerde in 2010 af aan de Amsterdamse TheaterAcademie Nieuwe Stijl (AthAns) met haar cabaretvoorstelling: Wanneer wordt ’t leuk? Twee seizoenen trok Marjolijn van Kooten samen met Bram Bakker langs de theaters met de succesvolle voorstelling ‘Geen paniek’ die ging over angst en depressie. Dit seizoen speelt Marjolijn weer solo. De voorstelling heet: Ik zie de bui al hangen. Psychiatrisch cabaret, ook voor normale mensen.

Ook heeft Marjolijn haar eerste boek geschreven: Schijtluis. Over haar leven met een angststoornis.

De jury van het Amsterdams Kleinkunstfestival: ‘Marjolijn is een originele theaterpersoonlijkheid; een genot om naar te kijken. Ze weet te ontroeren in kleine liedjes en weet haar grappen goed te plaatsen.’

De Volkskrant: “Van Kooten doet denken aan Brigitte Kaandorp en Katinka Polderman omdat ook zij de lach aan haar kont heeft hangen en haar humor vindt in tragiek en onhandigheid.”

De in Amsterdam geboren Marjolijn van Kooten (1971) groeide op in Zaandam. Ze doorliep achtereenvolgens MEAO, HEAO Commerciële economie en Communicatiewetenschap aan de UvA. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan en dus deed ze auditie voor de Amsterdamse TheaterAcademie, waar ze in 2010 afstudeerde.

Seizoen 1920
Ongestoord

Psychologisch cabaret

Met een zaalbezetting van ruim 80% tourt Marjolijn van Kooten al jaren door Nederland. Haar psychiatrisch cabaret wordt ongelofelijk goed ontvangen. Een trouw, enthousiast en deels nieuw theaterpubliek dat zich herkent in Marjolijn en zich getroost en verbonden voelt door haar kleine liedjes en relativerende humor.

In ‘Geen paniek’ vertelde Marjolijn over paniek, in ‘Ik zie de bui al hangen’ over depressie en de angst voor een terugval. Wat is hier het logische vervolg op? Ongestoord.

Luctor et emergo. Worstel en kom boven. Maar daarna? Wat blijft er van je over als je geen patiënt meer bent? Wat is dan je plaats in het leven? En mag je dan echt nóóit meer in je slachtofferrol kruipen? Want het gaat nu al een paar jaar zo goed met Marjolijn, dat het bijna eng wordt. Hoe kan dat? In hemelsnaam? En hoe zorgen we ervoor dat ze haar medicatie blijft slikken?

Als je de wereld met argusogen bekijkt, valt er genoeg te zeiken. Als je de wereld milder beschouwt, valt er genoeg te genieten. Maar ja, de humor zit toch vaak in de tragiek en ellende. Dus kom maar op met die tegenslag; met de moed der wanhoop zet Van Kooten haar hangende schouders eronder en maakt er denderende grappen over. Want humor blijkt nog altijd het allerbeste medicijn. En Van Kooten heeft de lach aan haar kont hangen!

Deze avond is 100% anti-depressief
Bijwerkingen: lachstuipen en troost

Seizoen 1819
Ik zie de bui al hangen

Reprise
Psychiatrisch cabaret (ook voor normale mensen)

Twee seizoenen trok Marjolijn samen met Bram Bakker langs de theaters met de succesvolle voorstelling ‘Geen paniek’. Met een bezettingsgraad van 82% werd de voorstelling ongelooflijk goed bezocht. Marjolijn heeft met haar psychiatrisch cabaret een heel nieuwe doelgroep aangeboord.

In ‘Ik zie de bui al hangen’ gaat Marjolijn verder met waar ze met ‘Geen paniek’ gebleven is. Ook deze voorstelling was vorig seizoen bijna overal uitverkocht. Marjolijn vertelt op hilarische wijze over depressie, suïcidegedachten en de angst voor een terugval. Het taboe hierop doorbreekt Marjolijn met een groot gevoel voor humor en troost.

Gezellige onderwerpen als depressie, moedeloosheid, zelfkritiek en angst passeren de revue. Hoopvol gaat Marjolijn bij coaches, spiritueel docenten, ervaringsdeskundigen en psychologen te rade. Maar of het helpt…

Dit is een heerlijke avond zwarte humor om van te smullen. Je knapt er echt van op.

Geestige conferences afgewisseld met mooie kleine liedjes die getuigen van een grote liefde voor taal, Hollandse nuchterheid en een scherp gevoel voor humor. Een combinatie van Kaandorp en Dorrestijn.

Regie: Hanneke Braam
Ontwerp: buro RuSt
Fotografie: Arjan Benning

Download hier het publiciteitsmateriaal

Techniek

Voor vragen betreffende de techniek kunt u contact opnemen met Esther Bernart: estherbernart@gmail.com.